Dame i gospodo, poštovane obitelji poginulih hrvatskih branitelja, poštovani visoki uzvanici, poštovani g. Predsjedniče,  dragi suborci.

 

Prije 30 godina na prostoru novljanske i novogradiške bojišnice, postrojbe OG “Posavina”, upornom i aktivnom obranom na smjerovima: Novska – Okučani i Nova Gradiška – Okučani, od 8. do 24. listopada 1991.,  slamaju napadnu moć glavnih snaga 5. K Banjalučkog (16.pmtbr i 329.okbr), preuzimaju operativnu inicijativu i 29. listopada 1991. godine na Zapadnoslavonskom bojištu, otpočinju napadnu oslobodilačku operaciju pod nazivom “ORKAN – 91”.

Napadnim bojevima za Trokut, Voćaricu i Jazavicu, u jutarnjim satima  29. listopada 1991. godine, 1.br ZNG Tigrovi, 105.br HV Bjelovar (ojačana bojnom iz 151.br HV Samobor i satnijom Štraseri iz Zagreba) i 65.sb HV Kutina, otpočinju  napadnu operaciju za oslobađanje Zapadne Slavonije pod kodnim nazivom “ORKAN 91”, koja sa prekidima, uvjetovanim traženim primirjima od strane agresora, traje do 3. siječnja 1992. godine kada je na snagu stupilo Sarajevsko primirje.

Tog 29. listopada 1991.na oltar Domovine svoj mladi život darovalo je 28 hrvatskih branitelja 1.br ZNG Tigrovi, 7 hrvatskih branitelja 105.br HV Bjelovar i 5 hrvatskih branitelja 151.br.HV Samobor.

Tijekom izvođenja napadne operacije za oslobađanje zapadne Slavonije “ORKAN 91”, oslobođena su naselja Bair,  Popovac, Brezovac Livađani, na dan pada Vukovara postrojbe OG Posavina oslobađaju naselje Lovska. U daljnjem tijeku bojeva i borbi oslobođeni su Trokut, Gornje i Donje Kričke, Korita, Jagma, Donja i Gornja Subocka na novljanskoj bojišnici. Na novogradiškoj bojišnici oslobođena su naselja Medari, Čečevac, Šnjegavić, Golobrdac, Sinlije, Šagovina Mašička, Žuberkovac, Širinci, Smrtić i Pivare.

Poštovani g. Predsjedniče otpočinjanjem napadne operacije “ORKAN – 91”, stvoreni su uvjeti za početak napadnih operacija postrojbi 2.OZ Bjelovar i to  operacije “OTKOS-10”, koja je počela 31. listopada 1991. godine i operacije  “PAPUK – 91”, koja je počela tek 28. studenog 1991. i prekinuta 28. prosinca 1991. godine.

JNA i pobunjeni Srbi u zapadnoj Slavoniji doživjeli su 1991. godine najteži poraz na hrvatskom ratištu, od mlade novoosnovane, slabo naoružane Hrvatske vojske. Snage Hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji razbile su snage 5.K i pobunjenih Srba  te oslobodile više od 2.000 km² ili 79% okupiranog teritorija Zapadne Slavonije.

O tome svjedoči i ploča ugrađena u spomenik “HRVATSKE POBJEDE OLUJA’95” u Kninu na kojoj piše:

OPERACIJE: “ORKAN”, “OTKOS” I “PAPUK”  OD KRAJA LISTOPADA 1991. DO POČETKA SIJEČNJA 1992. OSLOBODILE SU VEĆI DIO OKUPIRANOG TERITORIJA ZAPADNE SLAVONIJE (VIŠE OD 2200 KM²).

Ovaj napis ugrađen u spomenik “HRVATSKE POBJEDE OLUJA’95”, ostaje za vječnost, za povijest i na ponos svim postrojbama koje su sudjelovale u oslobađanju zapadne Slavonije u 1991. godini, najtežoj, najsudbonosnijoj i najsvjetlijoj godini Domovinskog rata.

Danas ne bi slavili 30.- tu obljetnicu početka napadne oslobodilačke operacije “ORKAN – 91” i početka oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine, da u našu slobodu i budućnost na oltar Domovine nisu ugrađena 327 života hrvatskih branitelja.

I zato na ovom mjestu kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima obilježavamo Dan početka napadne oslobodilačke operacije “ORKAN – 91” i Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine.

Dame i gospodo, poštovane obitelji poginulih hrvatskih branitelja, poštovani visoki uzvanici, poštovani g. Predsjedniče,  dragi suborci ne mogu a da nas sve ne podsjetim na riječi koje je na obilježavanju 28 obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu rekla bivša Predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović. Citiram: “Drago mi je što sam prošle godine odlikovala pakračku policijsku postaju, a podsjetit ću i da sam uputila u proceduru prijedlog za ustanovljene medalje Zapadna Slavonija koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima.”   Završen citat.

Svi smo očekivali da će Medalja za oslobađanje Zapadne Slavonije danas ovdje biti obznanjena, ali  morat ćemo se strpiti za neki drugu priliku.

Bila mi je osobita čast što sam u Domovinskom ratu zapovijedao postrojbama u sklopu OG “Posavina”, koje su prve počele oslobađanje zapadne Slavonije 1991. godine. 

Domovini vjeran!