Kolona sjećanja koju su predvodili članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, bila je središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga iz Domovinskog rata i predstavnike državnoga vrha, obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U koloni sjećanja su bili predsjedik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i prostorne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnici, državni tajnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te drugi okupljeni u čast žrtvi Grada Heroja.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 30. obljetnicu njegova stradanja u Domovinskom ratu započeo je ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru gdje je održan prigodni program uz nastup klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i prigodne recitale, a potom formirana Kolona sjećanja koja je krenula vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Tamo su nazočni položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju.

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a svetu misu za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

S tugom i ponosom, da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

U koloni sječanja sudjelovali su članovi Zajednice udruga iz Đakova i Valpova koje je predvodio tajnik udruge Tomislav Štefanec.