U Zadru je 21. siječnja 2023. svečanom akademijom i mimohodom postrojbi Hrvatske vojske i policije te hrvaskih branitelja obilježena 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.

Uz sudionike operacije i obitelji poginulih, svečanoj akademiji u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednika RH načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i drugi ministri, ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina, zadarski nadbiskup MIlan Zgrablić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, predstavnici MORH-a i OSRH, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić te drugi župani i gradonačelnici, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata, zapovjednici ratnih postrojbi, sudionici operacije i drugi uzvanici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ova operacija pokazala da Hrvatska vojska ima snagu za oslobađanje okupiranih hrvatskih teritorija. ”Te devedesete su bile jedinstvene i neponovljive. Hrvatska vojska, hrvatska policija i hrvatski branitelji temelj su Hrvatske. Slobodu dugujemo njima”, kazao je premijer Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je operacija Maslenica bila priprema za VRO Oluja te da su načela po kojima se pripremala Maslenica bila priprema i za Bljesak i za Oluju. “To je bilo uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi, a bila je to i poruka neprijatelju. Bilo je samo pitanje kada će Hrvatska osloboditi svoju domovinu. Pamti Zadar, pamti hrvatski narod i Maslenicu i hrabrost svih hrvatskih branitelja”.

Ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina podsjetio je u kakvim se teškim uvjetima provodila VRO Maslenica, istaknuvši: “Bili smo vojska koja se tek ustrojavala. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, spojiti sjever i jug naša misija. Iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo je presudno za kasnije operacije. Generacije koje rastu duguju zahvalnost i poštovanje jednom vremenu i njegovim ljudima”.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je: “Uvijek ćemo ovdje dolaziti jer na ovom mjestu se branila Hrvatska. Akcija Maslenica pokazala je da Hrvatska ima snagu, vještinu i ljude koji će akciju izvesti po svim pravilima ratovanja.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako mu je drago što je Hrvatska vojska i ove godine sudjelovala u programu svečanog obilježavanja i kako je operacija Maslenica pokazala hrvatskome narodu i cijelome svijetu kako su hrvatski branitelji u borbi i obrani svojega, izrasli u modernu i profesionalnu Hrvatsku vojsku.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević istaknuo je važnost podsjećanja mladih naraštaja na našu povijest te kako su naši poginuli i branitelji naš ponos i uzor.

Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra i Božidar Longin, župan Zadarske županije podsjetili su na teške uvjete života u Zadru i širem zadarskom području tih ratnih godina te kako se obljetnica operacije Maslenica, zahvaljujući kojoj je oslobođeno ovo područje, slavi s posebnim emocijama i ponosom.

U prigodi obilježavanja VRO Maslenica, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade, ratni zapovjednici, obitelji poginulih, nestalih i umrlih, predstavnici županija i gradova te udruge branitelja položila su vijence i zapalila svijeće. Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, te upaljeni lampioni kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke.

S istog je mjesta krenuo i mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga iz Domovinskog rata i Orkestra OSRH duž Obale kneza Branimira te užim centrom grada do crkve Sv. Šime, gdje je služena sveta misa za Domovinu koju je predvodio vojni biskup Jure Bogdan.

U sklopu obilježavanja obljetnice organiziran je i taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske i MUP-a i međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, a obilježavanje jubilarne obljetnice VRO Maslenica nastavlja se i u narednim danima odavanjem počasti u više mjesta zadarskog zaleđa te raznim drugim sadržajima.

Obilježavanju i proslavi 30. obljetnice VRO Maslenica prisustvovali su i članovi naše braniteljske udruge iz Splita, predvođeni predsjednikom Tomo Miletićem.