Okučani

Obilježavanju 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije ˝Bljesak˝ u Okučanima nazočio je cijeli državni vrh, među inima braniteljske udruge na državnoj razini i naš izaslanik, zamjenik predsjednika ZUHRV brigadni general Rudi Stipčić.

Istaknuta je važnost te akcije za stvaranje samostalne hrvatske države. U ˝Bljesku˝ je u nešto više od 30 sati oslobođeno 500 m2, poginula su 42 branitelja, a 162 su ranjena.

U sklopu svečanosti na stadion u Okučanima sletjeli su i padobranci Bojne za specijalna djelovanja, dok je u crkvi sv. Vida služena misa zadušnica za poginule branitelje, koju je predvodio ordinarij Juraj Jezerinac. Dužnosnici i građani posjetili su i Tehničko-taktički zbor i Info štandove MORH-a Republike Hrvatske.

Prisjećamo se s ponosom 1. i 2.svibnja 1995.g. i akcije ˝Bljesak˝ kojom je, uz poštovanje svih pravila međunarodnog prava, načinjena konačna prekretnica u Domovinskom ratu, rekao je to predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović.

Zahvalio je i civilnim stradalnicima, pripadnicima HV i MUP-a, Glavnom stožeru te prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. Hvala vam na slobodi koju ste nam podarili i perspektivi koju ste otvorili svojoj djeci i unucima, rekao je između ostalog predsjednik Ivo Josipović.