Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo je Okrugli stol na temu ˝Branitelji i oružje˝, koji je održan 14. prosinca u Novinarskom domu u Zagrebu.

Cilj Okruglog stola je upoznavanje cjelokupne društvene zajednice sa zakonskim, sociološkim, medicinskim i sportsko-lovačkim aspektima odnosa prema oružju, kao i senzibiliziranje šire javnosti o ovoj temi u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, te predstavljanje primjera hrvatskih branitelja koji oružje koriste isključivo u svrhu postizanja uspjeha u profesionalnom sportu i terapeutskog učinka u liječenju od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Na Okruglom stolu, uz djelatnike MOBMS-a, sudjelovali su mnogi branitelji, predstavnici MUP-a, MORH-a, Ministarstva pravosuđa, KBC-a Zagreb i Split, streljačkog i lovačkog saveza, stručnjaci za vatreno oružje, a među inima i predstavnici Zajednice udruga HRV.

Nakana skupa je upoznavanje cjelokupnog društva sa zakonskim, sociološkim, medicinskim i sportskim aspektima odnosa prema oružju, kao i senzibiliziranje šire javnosti o toj temi kako bi se spriječila zlouporaba oružja, te predstavili primjeri hrvatskih branitelja koji oružje koriste isključivo za postizanje uspjeha u profesionalnom sportu i terapeutski učinak u liječenju od posttraumatskog stresnog poremećaja, rekao je otvarajući skup ministar branitelja Tomislav Ivić, Također, upitao se jesu li hrvatski branitelji oni koji najviše posjeduju nelegalno oružje.

U raspravu su se uključili prof. Slaven Letica, psihijatri Goran Dodik i Herman Vukušić, saborski zastupnik Josip Đakić, gen. Đuro Dečak, sudski vještak Dubravko Gvozdanović i ostali sudionici skupa. Između ostalog, naglašena je važnost povrata nelegalnog i neispravnog vatrenog oružja kako bi se spriječila zlouporaba i neželjene, često nažalost tragične posljedice, kao i važnost primjene zakonskih propisa koji reguliraju ovu problematiku te jednaki tretman hrvatskih branitelja unutar zakonske regulative.