zgzup

Inicijativom brigadnoga generala u mirovini Rudija Stipčića, ratnog zapovjednika Operativne grupe Posavina, održan je, u organizaciji Zagrebačke županije, okrugli stol „Zagrebačka županija u Domovinskom ratu 1991.-1995. – Bitka za vojarne“.

„Prihvatili smo inicijativu generala, te je ovaj okrugli stol početak šire rasprave o jednom razdoblju Domovinskoga rata o kojemu se dosad, možda, nije dovoljno govorilo, koje je nepravedno u zapečku drugih događanja“, zahvalivši prisutnima na dolasku, rekao zamjenik župana Zagrebačke županije.

Damir Tomljenović, dodavši da je Zagrebačka županija niz aktivnosti usmjerila u širenje istine o Domovinskom ratu. „Možda je malo čudno kada kažem da treba širiti istinu, jer normalno bi bilo da zemlja koja je pobjednik zna istinu. Na žalost, svjesni smo da ima mnogo onih, izvan naše zemlje, koji nisu zadovoljni ishodom Domovinskoga rata. No, ono što je još teže i tragičnije, ima i onih unutar naše zemlje koji se još uvijek nisu pomirili sa ishodom Domovinskog rata. Smatram da je ovaj okrugli stol jako dobra inicijativa, jer za budućnost treba ostati zapisano ono što se dogodilo“, rekao je zamjenik Tomljenović.

Uvodno izlaganje – „Zagrebačka županija u bitci za vojarne“, s naglaskom na tadašnje političke i vojne prilike, dao je brigadni general u mirovini Rudi Stipčić, a potom su o blokadama vojarni i njihovom zauzimanju na današnjem području Zagrebačke županije govorili panelisti: Stjepan Turčić, ratni zapovjednik područnog štaba CO Velika Gorica, Nikola Tominac, ratni zapovjednik 53. samostalne bojne Dugo Selo, Branko Gačak, ratni zapovjednik 51. samostalne bojne Vrbovec, Ivo Janković, zamjenik ratnog zapovjednika 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, Ignac Horvatić, ratni zapovjednik 61. samostalne bojne Jastrebarsko, Bražen Brezec, ratni zapovjednik voda u 1. gardijskoj brigadi, predsjednik HVIDRA-e Zaprešić i Adolf Paar, prvi zapovjednik 151. brigade HV-a Samobor. Svoje viđenje tadašnjih prilika, tijekom rasprave koja je uslijedila, dali su i ostali sudionici događanja s početka 90-tih, prisutni na okruglome stolu.

Zaključke je, na kraju, iznio brigadni general u mirovini Rudi Stipčić. U njima se, uz ostalo, navodi: „U uvjetima kada je RH suočena s pobunom srpskog stanovništva uz otvorenu potporu postrojbi JNA i pripreme JNA za izravnu agresiju na Republiku Hrvatsku odigrava se najveća obrambena i borbena operacija u 1991. – blokada i zauzimanje vojarni i objekata JNA. Zauzimanjem vojarni u Samoboru i Velikoj Buni osigurani su potrebni materijalni resursi – naoružanje, vojna oprema i streljivo za opremanje mobiliziranih pričuvnih brigada te popunu brigada Zbora narodne garde s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Mobilizacija pričuvnih brigada i bojni HV-a, te njihovo opremanje, što je omogućila operacija blokade vojarni i njihovo zauzimanje, omogućeno je uspješno suprostavljanje otpočetoj ofenzivi JNA početkom listopada 1991. na svim bojišnicama diljem RH. Na današnjem području županije to su bile bojišnice u smjeru Lasinja-Pisarovina-Zagreb i Pokupsko-Kravarsko-Velika Gorica. Na prostoru Zagrebačke županije angažiranjem postrojbi ZNG-a, policije, Narodne i Civilne zaštite te dragovoljačkih odreda zauzete su vojarne i vojni objekti u Zaprešiću, Samoboru, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Velikoj Gorici, Dugom Selu i Vrbovcu, te skladišta u Brdovcu, Svetoj Nedelji, Prečecu i Jastrebarskom.”

Inače, na prostoru Republike Hrvatske zauzeto je početkom Domovinskoga rata ili se predalo 69 vojnih objekata.