U organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju, 3. listopada 2021. održano je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Na hodočašću je sudjelovalo više tisuća hodočasnika među kojima su bili hrvatski vojnici i policajci, hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite te drugi hodočasnici, a s njima su bili i državni dužnosnici.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bio je izaslanik predsjednika Vlade te je sudjelovao i na Križnom putu uoči misnog slavlja zajedno s državnim tajnikom Špirom Janovićem, a na hodočašću su sudjelovali i drugi predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izaslanik Predsjednika RH bio je njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Davor Ivo Stier, izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Branko Hrg i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, a izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državni tajnik Žarko Katić.

Izaslanstvo OSRH predvodio je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanstvo Ravnateljstva policije glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zapovjednik 29. vojnog hodočašća bio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj, a misno slavlje predvodio je vojni biskup Jure Bogdan.

Biskup Bogdan istaknuo je u propovijedi kako je aktualno vrijeme prožeto bolešću i neimaštinom te je ono zamračilo horizonte života, ali Bog je uz nas, no pitanje je jesmo li mi uz njega. Istaknuo je Božju brižnost za čovjeka i važnost bračne zajednice muškarca i žene.

“Ovaj svijet i ono što nam se događa počesto su nalik pustinji koja je prepuna praznina, strahova i bespomoćnost. Baš su takve pustinje šansa da u svom životu ponovo otkrijemo one vrijednosti koje su bitne za naš život, da otkrijemo nadu, u konačnici da iznova u svom životu otkrijemo Boga koji nas beskrajno ljubi i brine za nas da se vratimo na put vjere”, poručio je mons. Bogdan.

„Moliti se Bogu, poglavito u ovim teškim vremenima, kada se cijeli svijet pa tako i Hrvatska bori s globalnom pandemijom, da nas kao narod ohrabri kako bismo se mogli nositi s tim teškoćama i da se ujedinimo protiv ove opake bolesti, a jednako tako da nas spasi kao državu od razornih potresa kojima smo svjedočili te da nam podari vjeru i optimizam“, naglasio je ministar Tomo Medved.

Prisjetio se i kako su hrvatski branitelji s krunicom oko vrata u Domovinskom ratu crpili snagu iz vjere te podsjetio kako i danas svi, poglavito obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, utjehu nalaze u vjeri, dodavši kako molimo Boga da se pronađu svi naši nestali u Domovinskom ratu.

Hodočašću su se odazvali i članovi Zajednice udruga HRV.