Misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu počelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj

Svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, u utorak 9. svibnja 2023., počelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj.

Hodočašće će trajati od 9. do 16. svibnja tijekom kojeg će se hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci uključiti i u 63. Međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na Međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluje preko dvanaest tisuća i šesto hodočasnika iz više od trideset država s raznih strana svijeta.

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i drugim vojnim i policijskim kapelanima.

Biskup Bogdan u svojoj je homiliji naglasio smisao i cilj hodočašća kao hoda u vjeri te pozvao na molitvu za nemoćne i potrebite, za mir u svijetu, u Ukrajini, u našem susjedstvu. „Pozivam sve hodočasnike da ovo hodočašće iskoriste za rast u vjeri“, rekao je monsinjor Bogdan, zazvavši Božji blagoslov na sve koji kreću na ovo 29. hrvatsko vojno hodočašće u Lurd.

Prije polaska na put, hodočasnicima su se obratili generalni vikar i koordinator hodočašća don Marko Medo, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović te zapovjednik 29. hodočašća brigadni general Ivan Raos koji je pozvao hodočasnike da ponizno, u miru pohode sveto mjesto kao što je Lurd.

Na kraju misnog slavlja biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu hodočasnika na polasku. Potom se hodočasnička kolona autobusima uputila prema graničnom prijelazu Bregana i dalje prema Francuskoj.

Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter, a vojske zemalja koje su do tada ratovale, u susretima u lurdskom svetištu su se u druženju, razmjeni molitava, pjesama i oznaka – simbolično bratimili i mirili.

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Raos, a zamjenici zapovjednika su brigadni general Željko Ljubas i u ime Ministarstva unutarnjih poslova Stjepan Milković.

U ovom 29. hodočašću sudjelovao je i predstavnik Zajednice udruga HRV, podružnica Donji Miholjac, Valpovo.