Tradicionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu održano je u nedjelju, 1. listopada.

Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske i policije te hrvatske branitelje i obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, na hodočašću su sudjelovali potpredsjednik Vlade i  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić.

U hodočašću su sudjelovali i predstavnici visokih državnih izaslanstava, izaslanik predsjednika RH i savjetnik predsjednika za obranu Ivica Olujić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanstvo Bosne i Hercegovine koje je predvodio zamjenik ministra obrane Slaven Galić, izaslanstva Ravnateljstva policije, civilne zaštite i vatrogasne zajednice.

Zapovjednik 31. hodočašća bio je brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, a svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.

U propovijedi je podsjetio na prvo vojno hodočašće u Mariju Bistricu koje se odvijalo u jeku Domovinskog rata i tadašnje riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, koji je kazao: “Ovo hodočašće je čin vjere, pobožnosti i nade, molitve za mir. Danas molimo za ranjene, branitelje, sve prognane, sve zarobljene, nestale, za sve žalosne koji oplakuju mrtve i poginule… Vi niste htjeli rat. Hrvatski narod nije želio rat, željeli ste samo svoju slobodu: mir. Ako ne osvajate tuđe, ako ne želite zarobiti druge, nego ste stavljeni u situaciju da branite narod, onda niste odgovorni za rat!… Obrana i kad je moralna dužnost, ograničena je dostojanstvom čovjeka. Nikad se ne smije pretvoriti u osvetu i mržnju… Narod koji ne mrzi, koji moli, ne može propasti”. Podsjetio je i kako je za prvo vojno hodočašće, čahura granate prigodno izrađena za stalak – svijećnjak, na koji je postavljena i upaljena zavjetna hodočasnička svijeća te je postavljen u bistričkom svetištu kao znak ponizne vjere i molitve upravljene Isusovoj i našoj Majci.

Od te ratne 1993. u kontinuitetu hodočastimo na prvu nedjelju mjeseca listopada Majci Božjoj sa svojim osobnim, obiteljskim, društvenim i drugim potrebama i nakanama, s pouzdanjem i molitvom za mir, kazao je vojni ordinarij.

Hodočašću su prisustvovali i članovi Zajednice udruga HRV i Saveza Hrtvatskih ratnih veterana.