POD SLOGANOM sloganom ‘Vukovaru – ime sveto’ obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu 1991. i 21. godišnjice sloma obrane toga grada. U povodu još jedne tužne obljetnice u Vukovaru će se okupiti najviši državni dužnosnici, kao i brojni građani. Prema protokolu, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ostali članovi Vlade te predsjednik Sabora Josip Leko nazočit će programu u Općoj bolnici Vukovar.  Sudjelovat će potom na Križnom putu u tradicionalnoj Koloni sjećanja. Predsjednik je jučer već posjetio Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje će premijer i ministri položiti ruže za poginule branitelje i civile malo iza podneva.

U Koloni sječanja sudjelovali su veterani i branitelji Zajednice udruga iz Slavonije i Baranje, predvođeni bojnikom Antunom Breškićem iz Županje.

Zajedno s Josipovićem i predsjednikom Sabor Josipom Lekom Milanović će položiti i vijenac na Spomen obilježje žrtava iz Domovinskog rata. Na kraju će položiti vijena i zapaliti svijeću na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Središnji dio obilježavanja je Kolona sjećanja, koja će iz dvorišta vukovarske bolnice, krenuti put memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. U Koloni sjećanja, duljine nešto više od 4 kilometra, sudjeluju deseci tisuća građana, koji se na ovaj dan, iz cijele Hrvatske pa i iz inozemstva, dolaze pokloniti žrtvi jednog cijelog grada.

Ovogodišnje obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. protječe u pozitivnom ozračju oslobađajuće presude hrvatskim generalima. U Vukovar je stigao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Jučer je na Ovčari položio vijenac i zapalio svijeću.

Svoj doprinos obrani grada dala je u ratu vukovarska bolnica. Rad u bolnici održavao se redovno pod svim mogućim uvjetima i paljbom više od 700 granata na dan. Bilo je teško, ali 4,000 ranjenih, većinom civila, dobilo je skrb. U prosjeku ih je stizalo tridesetak na dan. Najmlađem pacijentu bilo je tek 6 mjeseci, a ranjene djece bilo je 86. U jednoj maloj operacijskoj dvorani liječnici su izveli tisuću operacija.

Ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac i danas se živo sjeća svega.

“Sjećam se naravno svakog dana. 16. studeni 1991. godine je bila subota, intenzivno su se završavali pregovori o neutralizaciji i evakuaciji vukovarske bolnice. Danonoćno smo radili na tome kako, kojim putem, na koji način će doći Međunarodni crveni križ i europski promatrači u vukovarsku bolnicu, kako ćemo pripremiti ranjenike i bolesnike za transport, davali upute osoblju, pripremali se za evakuaciju koja je trebala biti 18. studenog ujutro u 8 sati. Tako da sjećam se naravno svih tih dana, svih tih sati koji su se događali, bez obzira što je prošla 21 godina, da su sjećanja tako duboka u nama da se ne mogu nikad zaboraviti. Mogu neki dijelovi možda izblijedjeti, ali kad dođu ti dani, opet se svega sjećaš. Kakav je bio dan, kako smo radili, što smo radili, svega se toga dobro sjećam”, rekla je Bosanac.

Znatno brojnija i nadmoćnija jugo vojska i ostale paravojne srpske postrojbe slomile su herojski otpor malobrojnih, opkoljenih branitelja i do ponedjeljka 18. studenoga 1991. okupirale najveći dio Vukovara. Idući dan je okupirano i Borovo Naselje. S okupacijom grada, uslijedila su masovna smaknuća hrvatskih branitelja i civila te pljačka i progon civilnog stanovništva.

vukaovar_jucer_danas_sutra

Stradanje Vukovara u brojkama:

– 25. kolovoza 1991. godine, započelo je neprekidno (tromjesečno) granatiranje grada
– 1,624 osobe ubijene su u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine (među njima je bilo 12 djece), podaci su vukovarske Opće bolnice
– više od 2,500 ljudi je ranjeno
– 19,100 civila bilo je na području Vukovara 19. studenog 1991. godine, prema podacima Ministarstva zdravstva
– 420 ranjenika i bolesnika bilo je na dan okupacije u vukovarskoj bolnici
– broj branitelja grada ni u jednom trenutku nije bio veći od 2,000
– 200 osoba (u dobi 16-72 godine) ubijeno je na Ovčari 20. studenoga 1991.
– 91% ukupnog broja stanova na području grada uništeno je ili oštećeno