Stožerni general Martin Špegelj (1927.-2014.) jedan je od utemeljitelja Zajednice udruga HRV, izgubio je svoju posljednju bitku u 87. godini života s teškom bolesti i ostavio nas da se sjećamo političara i ratnika iz Domovinskog rata.

Svoju bogatu vojničku karijeru počeo je kao Zapovjednik TO SRH, a nastavio kao kao Zapovjednik Pete Armije (5.A.), te je svoju bogatu vojničku zapovjednu karijeru stavio među prvima u interese i ciljeve Domovinskog rata i tada davao smjernice drugim oficirima JNA da se pridruže hrvatskoj vojsci. Ističe se neosporna zasluga za osnivanje Zbora narodne garde, Hrvatske vojske a time i hrvatske države. Tijekom 1991.g. obnašao je i dužnost ministra obrane Republike Hrvatske.General Špegelj umirovljen je 31. prosinca 1992.g. i sve do svoje smrti (11.5.2014.) neprekidno je pratio stanje u Domovini, hrvatskih udruga i branitelja, te je svojim radom dao neizbrisivi i veliki doprinos u promicanju vrijednosti digniteta Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Generale Špegelj, vječno čete ostati u našim srcima kao veliki vojskovođa i učitelj. Neka Vam je vječna slava i hvala uz pozdrav ˝Navek on živi ki zgine pošteno˝.