Moskva

Svečanom akademijom obilježena je 65. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenje grada Zagreba, a središnja proslava pobjede nad fašizmom održana je u Moskvi. Istaknut je doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi antifašističke koalicije, a s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvorila temelje modernoj hrvatskoj državi.

moskva2

Na svečanosti u koncertnoj dvorani ˝Vatroslav Lisinski˝, na kojoj su prisustvovali i predsjednik Zajednice udruga dr. Ivan Prodan i zamjenik Rudi Stipčić, brigadni general, premijerka Jadranka Kosor rekla je da je antifašizam vrijednost po sebi, i da se ne smije relativizirati njegova uloga ni uloga Domovinskog rata.
Podsjetila je, da je Sabor donio Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrijednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, no da se pritom ne izjednačava s komunističkom ideologijom. Nadalje, naglasila je da Hrvatska uskoro završava pregovore o pristupanju Europskoj uniji s kojom dijeli vrijednosti slobode i demokracije i odbacuje svaki totalitarizam.