Na današnji dan prije 29. godina na lokalitetu Trokut Novska otpočela je prva napadna operacija Hrvatske vojske Orkan-91, kojom je u uvjetima opće grčevite obrane na ukupnom hrvatskom ratištu, razbijene neprijateljske JNA snage i pobunjenih Srba, pri čemu je oslobođeno 20 naselja i oko 750 km2 okupirane teritorije.

Na ovom mjestu istog dana život je na Oltar Domovine položilo 7 hrvatskih branitelja pripadnika 105. brigade HV Bjelovar i 5 hrvatskih branitelja pripadnika 151. brigade HV Samobor.

Njihova žrtva nije bila uzaludna, poraz koji je nanijet snagama agresora i neprijatelja,  te uspjeh hrvatske vojske u ukupnom oslobađanju zapadne Slavonije 1991. godine, uveliko je utjecao na daljnji tijek Domovinskog rata.

Ovo mjesto i ovaj spomenik, je spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima sudionicima povijesnih događanja u Domovinskom ratu, ovo nije samo spomenik poginulima već i spomenik nama koji smo imali tu čast da se zajedno s njima borimo za našu  lijepu Domovinu Hrvatsku, ovo je spomenik svim hrvatskim braniteljima koji su ovdje ispisali svijetlu stranicu svog ratnog puta, ovo je spomenik Domovinskom ratu – spomenik našoj pobijedi; riječi su brigadnog generala Rudi Stipčića zapovjednika postrojbi oslobađanja zapadne Slavonije.