Povodom 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak 1. svibnja 2021. u Okučanima kod spmenika Kristalna kocka vedrine poginulim i od posljedica ranjavanja preminulim sudionicima Bljeska počast su odali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja zajedno s ratnim zapovjednicima i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, potom predsjednici Republike, Hrvatskog sabora i Vlade s izaslanstvima, kao i predstavnici regionalne i lokalne vlasti te brojna druga izaslanstva.

“Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske, i nakon akcije Maslenica 1993. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, rekao je nakon polaganja vijenca predsjednik Republike Zoran Milanović, zaključivši kako je za to zaslužno malo dobrih i hrabri ljudi.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je to bila jedna od najvažnijih operacija koja je slomila kralježnicu projektu Velike Srbije. “U ime Hrvatskoga sabora, s velikim ponosom, velikom čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata”, poručio je Jandroković, iskazavši poštovanje svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, a posebnu zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu i demokraciju.

“Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima, ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. godine”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković te posebno zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, koji je bio u izaslanstvu Vlade u Okučanima.

Premijer je zahvalio svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su u ranjeni u vojno redarstvenoj operaciji Bljesak i koji su dali najviše za hrvatsku slobodu. Podsjetio je da je njegova Vlada donijela jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, jer je odlučila popuniti određene praznine i ispraviti određene stvari koje do tada nisu bile dobre.

“To činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo i u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji”, istaknuo je.

Obilježavanje 26. obljetnice VRO Bljesak u Okućanima, kojom je od srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija, počelo je himnom Republike Hrvatske te čitanjem 51 imena poginulih i od posljedica ranjavanja umrlih hrvatskih branitelja. Svečano obilježavanje održano je kod spomen-obilježja Kristalna kocka vedrine na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule. Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Odavanje počasti organizirano je i provedeno sukladno nužnim i potrebnim epidemiološkim mjerama i aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bljeskom su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran.