Devetoga rujna 1993. u 06,10 započelo je oslobađanje područja nazvanog Medački džep. Napad je izvršen sa tri  pravca: iz smjera Divosela, Bilaja i s vrhova Velebita. Za svega nekoliko sati oslobođeno je područje od Divosela, do Čitluka i teren do Počitelja.

Gospić je danas 9. rujna 2023. bio domćin svečanog obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, brojne hrvatske branitelje i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Svečanom obilježavanju 30. obljetnice VRO Medački džep nazočio je i izaslanik predsjednik Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, predstavnici Hrvatske vojske i policije i brojni okupljeni građani.

Svečano obilježavanje započelo je u Vojarni 9. GBR „Vukovi“ Gospić kod spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ na Rizvanuši.

Počast je odana i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Gospiću, a svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije je predvodio msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Nakon svete mise okupljeni su se u Mimohodu ulicama Gospića uputili do središnjeg trga gdje je odražana središnja svečanost. Uoči početka službenog obilježavanja iz helikoptera je skočio padobranac, pripadnik oružanih snaga Hrvatske vojske koji se spustio na Trg sa zastavom Republike Hrvatske, nakon čega je podinuta zastava u zajedništvu pripadnika Hrvatske vojske i policije podignuta je zastava Republike Hrvatske, uz izvođenje himne.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda je dodijelio zahvalnice postrojbama koje su sudjelovale u VRO Medački džep.

Nazočnima su se obratili sudionik VRO Medački džep Josip Slaćanin, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Ante Deur te izaslanik predsjednik RH Marijan Mareković.

Ministar Medved istaknuo je izniman značaj vojno-redarstvene operacije Medački džep u obrani Like i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu.

„Hrvatski narod nikada nije zaboravio sve naše bitke koje smo vodili kroz dugu i tešku povijest, kao ni sve naše žrtve koje smo podnijeli u borbi za obranu svoga doma i naše domovine. Mnogi su svoje domoljublje platili svojom krvlju, ali svjedočili su istinu i vjeru, bez uzmicanja, Hrvatska im je bila snaga – Hrvatska iznad svega! Zahvalni smo na njihovoj žrtvi za domovinu, koja je trajno ugrađena u temelje naše države.“,  rekao je ministar Medved.

„Operacija Medački džep ima iznimno velik značaj u mozaiku svih naših akcija i operacija u DR, posebno u obrani ovoga kraja od velikosrpske agresije. Velika je uloga te operacije u pogledu odvraćanja neprijatelja od Gospića i u obrani Like, ali i cijele Hrvatske, u svjetlu stvaranja pretpostavki za VRO Oluja. Sve postrojbe HV i policije, koje su sudjelovale u VRO Medački džep, operaciju su provele u samo dva dana, a jedan od važnih ciljeva bio je pokazati sposobnost naših oružanih snaga za provedbu napadne operacije. I u tome smo uspjeli! Čestitam na tome svim sudionicima VRO Medački džep – hrabrim Vukovima i pripadnicima specijalnih jedinica policije, svim postrojbama HV-a i policije koje su u toj operaciji pokazale da je Hrvatska sposobna obraniti i osloboditi svoj teritorij!“, rekao je ministar Medved.

Hrvatski branitelj Josip Slaćanim se obratio nazočnima u ime sudionika operacije Medački džep i istaknuo da je dužnost svake godine obilježavati sve veličanstvene operacije i prisjećati se onih koji su dali živote za Hrvatsku.

Prisjetio se da su na području Gospića specijalne snage provele tri godine. „Lika i Gospić su naše srce, a majke iz Gosipića su nas prihvatile kao svoje sinove.“, rekao je Slaćanin. Zahvalio je svima koji nisu bili „u odori“, a koji su se brinuli za Hrvatsku vojsku i policiju i na bilo koji način doprinijeli obrani i oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu. „Dali smo najviše što smo mogli, a mi koji smo preživjeli ne zaboravljamo. Bez nas danas ovdje ne bi stajali.“, zaključio je Slaćanin.

Svečanost je uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“, a na kraju svečanosti je nebom nad Gospićem, u čast 30. obljetnice VRO Medački džep, preletjela akrobatska grupa hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“.

Svečanosti obilježavanja u Gospiću i Rizvanuši, prisustvovao je i zapalio svijeće Tomislav Štefanec, u ime Zajednice udruga HRV.