Tijekom 29. listopada 2022.g. na području Trokut – Novska održana je komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991-1995. na zapadno slavonskom ratištu, Orkan 91.
Jedan od zapovjednika bio je je predsjednik Zajednice udruga HRV general Rudi Stipčić, čiji pozdravni govor prenosimo u cjelosti:

Dame i gospodo, poštovane obitelji poginulih hrvatskih branitelja, poštovani visoki uzvanici, poštovani gosti, dragi suborci.

Prije 31-dnu godinu na prostoru novljanske i novogradiške bojišnice postrojbe OG “Posavina”, upornom i aktivnom obranom slamaju napadnu moć snaga 5. K Banjalučkog (16.pmtbr, 12.partbr,5,pbr i 329.okbr), kada je oslobođeno i prvo naselje Bujavica, te preuzimaju operativnu inicijativu i 29. listopada 1991. godine bojem za Trokut , Jazavicu i Voćaricu otpočinju prvu napadnu oslobodilačku operaciju HV kodnim nazivom “ORKAN 91”,  za oslobađanje Zapadne Slavonije, koja sa prekidima, uvjetovanim traženim primirjima od strane agresora, traje do 3. siječnja 1992. godine, kada je na snagu stupilo Sarajevsko primirje.

Tog 29. listopada 1991. na oltar Domovine svoj mladi život darovalo je 28 hrvatskih branitelja iz 1.br ZNG Tigrovi, 7 hrvatskih branitelja iz 105.br HV Bjelovar i 5 hrvatskih branitelja iz 151.br.HV Samobor.

Tijekom izvođenja napadne operacije za oslobađanje Zapadne Slavonije “ORKAN 91”, oslobođena su naselja Bair,  Popovac, Brezovac Livađani, na dan pada Vukovara postrojbe OG Posavina oslobađaju naselje Lovska. U daljnjem tijeku bojeva i borbi oslobođeni su Trokut, Bair,  Popovac, Livađani, Gornje i Donje Kričke, Korita, Jagma, Donja i Gornja Subocka na novljanskoj bojišnici. Na novogradiškoj bojišnici oslobođena su naselja Medari, Čečevac, Šnjegavić, Golobrdac, Sinlije, Šagovina Mašička, Žuberkovac, Širinci, Smrtić i Pivare.

Otpočinjanjem napadne operacije “ORKAN – 91”, stvoreni su uvjeti za početak napadnih operacija postrojbi 2.OZ Bjelovar i to  operacije “OTKOS-10”, koja je počela 31. listopada 1991. godine i nastavljena operacijom  “PAPUK – 91”, koja je počela tek 28. studenog 1991. i prekinuta 28. prosinca 1991. godine.  

Snage Hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji  svojim uspješno provedenim napadnim operacijama “ORKAN – 91”, “OTKOS -10” i “PAPUK – 91” u jesen i zimu 1991.godine, razbile su snage 5.K ,  pobunjenih Srba i četnika, te oslobodile 2.320 km² ili 79% okupiranog teritorija Zapadne Slavonije.

O tome svjedoči i ploča ugrađena u spomenik “HRVATSKE POBJEDE OLUJA’95” u Kninu na kojoj piše:

OPERACIJE: “ORKAN”, “OTKOS” I “PAPUK”  OD KRAJA LISTOPADA 1991. DO POČETKA SIJEČNJA 1992. OSLOBODILE SU VEĆI DIO OKUPIRANOG TERITORIJA ZAPADNE SLAVONIJE (VIŠE OD 2200 KM²).

Ovaj napis ostaje za vječnost, za povijest i na ponos svim postrojbama koje su sudjelovale u oslobađanju zapadne Slavonije u 1991. godini, najtežoj, najsudbonosnijoj i najsvjetlijoj godini Domovinskog rata. 

I zato na ovom mjestu kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima obilježavamo Dan početka prve napadne oslobodilačke operacije “ORKAN – 91” i Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine.

Dame i gospodo, poštovane obitelji poginulih hrvatskih branitelja, poštovani visoki uzvanici, dragi suborci ne mogu a da nas sve ne podsjetim na riječi koje je na obilježavanju 28. Obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu, rekla bivša Predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović. Citiram: “Drago mi je što sam prošle godine odlikovala pakračku Policijsku postaju, a podsjetit ću i da sam uputila u proceduru prijedlog za ustanovljenje medalje Zapadna Slavonija koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima.”   

Svi smo očekivali da će Medalja za oslobađanje Zapadne Slavonije danas,  ovdje, biti na našim grudima, ali  morat ćemo se strpiti za neku drugu priliku.

Bila mi je osobita čast što sam u Domovinskom ratu zapovijedao postrojbama u sklopu OG “Posavina”, koje su prve počele oslobađanje Zapadne Slavonije 1991. godine. 

Domovini vjeran!