U svibnju mjesecu 2013. godine nakon kratke i teške bolesti napustio nas je dugogodišnji predsjednik Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani, general bojnik dr. Ivan Prodan, učesnik Domovinskog rata i zapovjednik Glavnog stožera saniteta Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

General dr. Prodan jedan je od osnivača Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani koja je prva udruga hrvatskih ratnih veterana na području Republike Hrvatske. Osnovana je početkom studenog mjeseca 1990. godine, a registrirana 21. studenog 1990. kao udruga Hrvatski ratni veterani (HRV) po pozivu predsjednika dr. Franje Tuđmana svim hrvatskim ratnim veteranima demokratskog opredjeljenja koji su se zalagali za ostvarenje najviših ideala slobodnog svijeta.  Utemeljena kao domoljubna, nestranačka i nevladina udruga, a članstvo je bilo dragovoljno, sastavljeno od sudionika Drugog svjetskog rata, a od 1992.g. i Domovinskog rata, koji su se borili za samostalnu Hrvatsku državu, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Voljom 10 udruga Hrvatskih ratnih veterana Republike Hrvatske 1997. godine osniva se Zajednica udruga Hrvatskih ratnih veterana sa sjedištem u Zagrebu, Vlaška 87. Za prvog predsjednika, tada je izabran dr. Ivan Prodan, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Na izbornoj skupštini 15. travnja 2004.g. general dr. Ivan Prodan ponovo je izabran za predsjednika Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani, koju dužnost je obnašao sve do posljednjeg dana života 09. svibnja 2013. godine.

Od 1993. godine Hrvatski ratni veterani su ravnopravna članica Svjetske veteranske federacije (WVF) sa sjedištem u Parizu. Prvi član Stalnog komiteta WVF s hrvatske strane bio je general dr. Ivan Prodan, a sada je to Đuro Dečak, general pukovnik u mirovini. Hrvatski ratni veterani su, isto tako članica Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Međunarodnog crvenog križa u Ženevi i Konferencije časnika i veterana gradova Jadrana. 

Značenje Hrvatskih ratnih veterana bilo je napose važno tijekom stvaranja Republike Hrvatske, jer tada se je dragovoljno branio suverenitet mlade demokratske Hrvatske države, slobodarski duh hrvatskog naroda, pozitivni povijesni svjetonazor i temeljne vrijednosti života u skladu s načelima pravde i rješavanja sporova mirnim putem u interesu obrane i učvršćenje međunarodnog mira, suradnje i razvoja putem rješavanja problema na gospodarskom, socijalnom i humanitarnom području.

Opredjeljenje za obranu, suradnju i zaštitu tako visokih načela Zajednica udruga HRV i nadalje u svojim djelovanjima, ostaje na prvoj crti istih temeljnih principa. U tom smislu vrlo je aktivna na međunarodnom i hrvatskom području.

General dr. Ivan Prodan sahranjen je na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj, u obiteljskoj grobnici, uz sve vojne počasti. Odlikovan je sa više mirnodopskih i vojnih odličja. 

Generale Prodan, neka Vam je laka Hrvatska zemlja za koju ste živjeli svim svojim bićem.