U organizaciji Vojnog ordinarijata od 12. do 19. svibnja pod geslom „Zar sam ja čuvar brata svoga?“ (Post 4, 9) održano je 23. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes. Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Blaž Beretin, a predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova glavni policijski savjetnik Ivica Franić.

Hodočašće je započelo u utorak 12. svibnja misnim slavljem koje je u crkvi Uzvišenja sv. Križa u zagrebačkom Sigetu predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata dr. Jakovom Mamićem, dojučerašnjim biskupskim vikarom don Josipom Stanićem, vojnim i policijskim kapelanima i nekoliko svećenika koji su se pridružili hodočašću.

U prigodnoj homiliji biskup Jezerinac se osvrnuo na samo geslo hodočašća te naglasio da u Knjizi Postanka čitamo kako je stariji sin Adama i Eve ubio brata svoga Abela. Iako su rođeni od iste majke i istog oca, imaju isto dostojanstvo, ipak među njima postoji velika razlika. Sve je bilo u redu među njima, kao braćom, dok se kod Kaina nije uselio grijeh zavisti i ljubomore, koji je izobličio ljepotu i plemenitost bratstva unutar obitelji. Ne samo da Kain ne podnosi brata svoga, već ga ubija iz zavisti i time čini prvo bratoubojstvo. Povijest Kaina i Abela zorno pokazuje na tešku zadaću ljudi, na koju su svi pozvani, a to je brinuti se jedni za druge, naglasio je biskup.

Posljednja postaja hodočašća bila je slijedeći dan u Padovi. Misno slavlje u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića za hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvodio je vojni kapelan vlč. Matija Žugaj. Zahvalnom molitvom koju je u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Zagrebu predvodio vojni ordinarij mons. Jezerinac završeno je 23. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes.

Biskup Jezerinac istaknuo je kako se geslom hodočašća željelo potaknuti na odupiranje globalizaciji ravnodušnosti, kako bi se umjesto nje gradila globalizacija ljubavi. Izrazio je nadu da će umor od putovanja nakon hodočašća biti na duhovnu korist svakoga pojedinačno, te podsjetio na Isusove riječi “kako se niti jedna žrtva neće zaboraviti, već će biti obilno nagrađena”. „Mnogi nosite divne uspomene. Velika duhovna iskustva ne mogu se izreći u nekoliko riječi. Vi ste svojim ponašanjem pokazali da ste dostojni sinovi i kćeri hrvatskog naroda i pripadnici Katoličke Crkve. Čuvajte stečene milosti i budite zahvalni, rekao je, te izrazio zahvalu svima koji su dali svoj obol u organizaciji i provedbi hodočašća“.

Hodočašću su pod pokroviteljstvom ministarstva branitelja prisustvovali i članovi Zajednice udruga iz Zagrebačke i Splitsko dalmatinske županije, gospoda Dominik Jozo Marijić i Ivan Dražić Šegrt, koji su bili oduševljeni putovanjem i samom procesijom hodočašća.