U Vukovaru je 10. ožujka održana konstituirajuća sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”. Uz konstituiranje Upravnog vijeća, na sjednici je donesen Statut Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” i Poslovnik o radu Upravnog vijeća te Odluka o izboru zamjenika predsjednika Upravnog vijeća.

Na sjednici je donesena i odluka prema kojoj se ranije definiranom popisu objekata kao mjesta sjećanja na stradale u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata pridodaju i Spomen-obilježje Vučedolski vinogradi, Križ na Lušcu, Spomen-obilježje masovne grobnice „Nova ulica“ i Spomen-obilježje “12 redarstvenika”. Donesena je i Odluka o raspisivanju natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove „MCDR Vukovar“.

Sjednici su prisustvovali ministar branitelja i predsjednik Upravnog vijeća Predrag Matić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, privremena ravnateljica Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” Alenka Mirković-Nađ, predstavnik Ministarstva obrane Slavko Barić, predstavnica Ministarstva turizma Vesna Rajković, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Gorenka Bulj i zamjenik župana vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ana Herman, Nikša Crnčević i Pavao Salopek. Sjednici Vijeća, zbog ranije preuzetih obaveza, nisu prisustvovali članovi Sabina Glasovac, Dražen Alerić, Ante Nazor i Željko Sabo.

Nakon sjednice, djelatnici JU „MCDR Vukovar“ su za članove Upravnog vijeća organizirali obilazak objekata u vojarni i razgledavanje dosadašnjeg postava.

Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” bit će središnje mjesto na kojemu će se na moderan, suvremen i dostojanstven način učiti nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata. Prema predviđanjima Ministarstva branitelja, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno. Osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, u koji bi osim vukovarskih restorana, hotela i ostalih kulturno-povijesnih institucija bile uključene i zadruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čija bi primarna zadaća bila opskrbljivanje Javne ustanove prehrambenim proizvodima za osnovnoškolce i ostale posjetitelje. Vlada Republike Hrvatske izdvojila je gotovo 120 milijuna kuna za rad Memorijalnog centra u naredne tri godine.