Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike velike većine braniteljskih udruga i članova njihovih obitelji kako bi se u izravnom razgovoru upoznala sa zahtjevima i problemima s kojima se suočava braniteljska i stradalnička populacija.

Tom prigodom predsjednica Grabar-Kitarović je izrazila želju i spremnost da svojim autoritetom, poštujući pravni poredak Republike Hrvatske, pridonese zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnik branitelja Đuro Glogoški upoznao je Predsjednicu Republike sa zahtjevima i aktivnostima branitelja koji već 130 dana prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Pozvao je predsjednicu Grabar-Kitarović da bude nositeljica inicijative dijaloga između branitelja i državnih institucija.

Predsjednica je prihvatila prijedlog predstavnika udruga da bude dijelom inicijative koju bi činili Predsjednik Hrvatskog Sabora, Predsjednik Vlade RH, Predsjednica Ustavnog suda i predstavnici vjerskih zajednica kako bi se prosvjed u Savskoj ulici okončao u skladu sa zakonima RH uz puno uvažavanje vrijednosti Domovinskog rata i doprinos branitelja obrani Republike Hrvatske. Isto tako, predložila je i osnivanje zajedničkog radnog tijela Ureda predsjednice i braniteljskih udruga u cilju održavanja trajnog dijaloga.

Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović izrazila je svoju spremnost na puni angažman u usklađivanju djelovanja svih sastavnica državne vlasti kako bi se izbjegle bilo kakve konfliktne situacije ili pak stvaranje novih podjela unutar hrvatskog društva.

Među pozvanim predstavnicima braniteljskih udruga nalazili su se i dužnosnici Zajednice udruga.