Prije 20 godina osnovana je prva hrvatska oružana formacija.
Prva hrvatska oružana formacija koja je aktivno stala u obranu zemlje, Antiteroristička jedinica Lučko, obilježila je dvadesetu godišnjicu od osnutka.
Na proslavi dvadesetog rođendana elitne postrojbe Specijalne policije MUP-a okupio se državni vrh, koji su veličali ratni put postrojbe. Na svečanosti su sudjelovali i predstavnici braniteljskih udruga, a među inima i predsjenik Zajednice udruga HRV dr. Ivan Prodan, general bojnik u m.

Ministar policije g. Tomislav Karamarko održao je govor nadahnut povijesnim značenjem i ulogom ATJ-Lučko, a jedino je predsjednik Josipović malo iskoračio iz ratne slave i spomenuo da policija danas (pa tako i ATJ Lučko) ima zadaću boriti se protiv organiziranog kriminala i korupcije.
Istaknuto je, da je ATJ ustojena 07. rujna 1990.g., da je prvi vatreni okršaj imala 01. ožujka 1991.g. u Pakracu, a zatim je uslijedio Krvavi Uskrs na Plitvicama, s prvom žrtvom Domovinskog rata Josipom Jovićem. Tijekom Domovinskog rata poginulo je njih 24, a 52 su teško ranjena.

Danas je ATJ Lučko moderna postrojba, kojoj je osnovna zadaća borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje otmica, talačkih situacija i posebna osiguranja.