Tradicionalna proslava najveće pobjede u Domovinskom održana je 5. kolovoza 2021. u Kninu, gdje je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnica VRO Oluja.

Uz hrvatske branitelje i njihove obitelji, proslavi su nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te drugi ministri, predstavnici vojno-diplomatskog zbora, županija i gradova te brojni građani Knina i Hrvatske.

Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva odala su počast kod spomenika Oluja 95 na središnjem kninskom trgu, a prvi vijenac položili su članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i predstavnici udruga iz Domovinskog rata,  nakon čega je moltivu predvodio vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.

Središnja svečanost održana je na kninskom stadionu NK Dinara, gdje se putem videozida prenosio dio programa s Kninske tvrđave. Zvonjava crkvenih zvona u 9,43 simbolično je označila ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom Oluje, a na jarbolu se s vrha Kninske tvrđave, kao i prije 26 godina zavijorila hrvatska zastava.

Među podizačima zastave bili su majka, supruga i dijete poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Hrvatske vojske i policije te Hrvatskog vijeća obrane, kao i osvajačica zlatne olimpijske medalje Matea Jelić, kći hrvatskog branitelja.

Uz povjesnicu VRO Oluja, pročitana su imena poginulih, smrtno stradalih i nestalih pripadnika u Oluji, njih 243, te je ispaljeno 26 počasnih plotuna, a u čast poginulima nad Kninom su nadletjela dva borbena aviona MiG-21 te je održan i prigodni program akro grupe Hrvatskog ratnog zrakopolovstva Krila Oluje.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je kako je operacija Oluja bila jedan od najsmjelijih i najbolje organiziranih pothvata u hrvatskoj povijesti. Kazao je da je mali broj pravih ljudi stavilo na kocku svoje živote, zaključivši kako je ova pobjeda isključivo hrvatska i čista, pobjeda hrvatskog oružja i organizacije, vjere i zanosa.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je tom prigodom da su poruke koje su se mogle čuti od državnog vrha u Kninu afirmativne u pogledu svega onoga što čine u proteklih više od pet godina, a vezano je za stvaranje ozračja u odnosu prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Kazao je da su poruke s jedne strane usmjerene u pravcu zahvale hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili, ali jednako tako afirmativno i usmjereno prema perspektivi i razvoju Hrvatske.

Predsjednik društva logoraša srpskih koncentracijskih logora vukovarski branitelj, umirovljeni pukovnik Danijel Rehak istaknuo je da su sudionici Oluje udarili čvrste temelje hrvatskim granicama, kao i temelje za plodonosnu sretnu zemlju u kojoj žive sretni ljudi. “Budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je sudjelovala u povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države. Hrvatske će biti i kad nas više ne bude, a dok smo tu, smognimo snage za zajedništvo iz rata prenijeti na mlade. I mi smo bili mladi, bilo nam je teško, ali nismo odustajali. Za slobodu smo se morali boriti i zato smo u Kninu, da sačuvamo sjećanje na dane ponosa i slave i odamo počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima,“ poručio je Rehak.

Tim povodom organiziran je taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja, u skopu kojega je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila Hrvatski model traženja i opremu za tu namjenu.
U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij biskup Jure Bogdan, a u večernjim je satima na Kninskoj tvrđavi održava se svečani koncert Orkestra Oružanih snaga RH i prigodan vatromet.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja proslavljen je diljem Hrvatske te je i u brojnim drugim gradovima i mjestima na razne načine obilježena 26. obljetnica VRO Oluja, u prisjećanju na našu najveću pobjedu u Domovinskom ratu.

Na uveličavanju proslave u Kninu prisustvovali su dužnosnici i članovi Zajednioce udruga Hrvatski ratni veterani.