GENERAL Mladen Markač na današnjoj je svečanoj akademiji u povodu 23. godišnjice osnutka Specijalne jedinice BATT Split poručio kako Hrvatska treba jasno reći tko je bio agresor te da treba oprostiti ali ne i zaboraviti zlodjela koja je agresor počinio, naglasivši pritom da nikoga ne treba mrziti.

„Zar se mi sramimo reći tko je agresor, nema izjednačavanja krivnje jer mi smo se borili na svojem tlu za svoju domovinu i nismo išli kod drugog osvajati teritorij, nego smo branili svoje“, istaknuo je general Markač, koji je bio i ratni zapovjednik Specijalne policije RH.

Po njegovim riječima postavlja se pitanje hoćemo li oprostiti. „Oprostiti možemo onome tko prizna da je nešto učinio nama loše pa ćemo onda kao kršćani reći, ‘mi ti opraštamo ali nećemo zaboraviti jer na to nemamo pravo’. Naša djeca moraju znati povijest Domovinskog rata“, naglasio je Markač na današnjem splitskom skupu.

„Oprostit će svaki od vas osobno onoliko koliko tko može, a kad se steknu uvjeti, kad onaj drugi prizna krivnju i oslobodi se aveti prošlosti, tada ćemo kolektivno možda moći oprostiti“, rekao je, naglasivši pritom kako iz osobnog iskustva znade da nije dobro mrziti niti težiti za osvetom. „To nas priječi da oslobodimo svoju dušu i srce“, poručio je.

“Hrvatska moja, sretna budi i neka te vode dobri ljudi”

Hrvatski branitelji su stvorili bedem koji se zove Republika Hrvatska za buduće obrane nacionalinih interesa i to se ne smije prepuštati zaboravu, rekao je Markač, koji je više puta istaknuo da u većoj mjeri treba njegovati domoljublje, osobito kroz institucije.

Izrazio je žaljenje što se zaboravlja doprinos specijalaca u Domovinskom ratu i što ih se potiskuje na margine.

U opširnom govoru, podsjetio je kako su još u listopadu 1991. godine Sabor i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekli da je „Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku a JNA je agresorska sila“.

„Ja sam izvornim svjedokom na slunjskim brdima kod Karlovca kada je agresorsko srpsko rušilačko vodstvo crtalo liniju i govorilo-‘ovo je Srbija'”, rekaso je i podsjetio da se početkom 90-ih u Srbiji pozivalo dragovoljce da idu „braniti srpstvo u Hrvatskoj“.

Agresora smo uz veliku žrtvu pobijedili 1995. a pretprošle godine smo dobili potvrdu međunarodne pravde u Haagu koja je rekla da smo imali obrambeni, oslobodilački i pravedan rat, kazao je.

„Kad je u pitanju politika, onda bih rekao: Hrvatska moja, sretna budi i neka te vode dobri ljudi“, poručio je Markač.

Podrška u Haagu

Više je puta u govoru zahvalio na mnoštvu pisama koje su on i general Ante Gotovina dok su bili u zatvoru u Haagu dobijali iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, rekavši da im je to bila golema poptora da izdrže sve što su tada preživljavali.

Na svečanosti je generalu Markaču uručen prigodan dar “Velebitska stina”, znak Udruge Specijalne jedinice policije BATT-Split kojim se podsjeća na velebitske položaje na kojima se ta postrojba borila u Domovinskom ratu.

Udruga Specijalne jedinice policije BATT Split nosi naziv po inicijalima prezimena prvih poginulih pripadnika postrojbe 1991. godine: Bočina, Abramović, Tomaš, Topić.