Udruga hrvatskih ratnih veterana grada Kaštela održala je svečanu sjednicu na kojoj su pojedincima zaslužnim za izniman doprinos u Domovinskom ratu te pomicanje vrijednosti povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti, dodijeljena najveća priznanja udruge, Spomen povelja.
U povodu obilježavanja 5. kolovoza organiziran je turnir u balotama i druženje branitelja i veterana.

Spomen povelje UHRV zaslužnim pojedincima

Udruga hrvatskih ratnih veterana Kaštela uoči Dana državnosti, održala je svečanu sjednicu povodom ovog praznika, na kojoj su pojedincima zaslužnim za izniman doprinos u Domovinskom ratu te  promicanju hrvatskih povijesnih, kulturnih,  gospodarskih  i drugih vrijednosti, a prema odluci Udruge iz veljači ove godine, dodijeljene najveće priznanje Udruge, Spomen povelja.

UHRV_svecana_sjednica

Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici braniteljskih udruga iz okolnih gradova te braniteljskih udruga pri pojedinim poduzećima, predstavnici Grada i Županije.
Predsjednik UHRV Kaštela, Ivan Bazina, ovom se prilikom zahvalio na potpori Gradu i mjesnom odboru Kaštel Sućurac, te izrazio zadovoljstvo i čast što će prvo priznanje, Spomen povelju, dobiti hrvatski branitelji, koji su dali izniman doprinos u Domovinskom ratu.

– I ljudi mogu dobiti pridjevak institucije, u značenju osobita ugleda, marnosti i nezamjenjivosti. Tako se jednom riječju ponajbolje može sažeti sve ono što u zadnjih 20- tak i više godina nagrađeni učinili i dali svojoj domovini. Oni i njihove obitelji mogu biti ponosni na njih – kazao je Bazina, koji je još kazao kako ga posebno brine nejedinstvo i nesloga među braniteljima, braniteljskim udrugama, udrugama koje štite i promiču interese branitelja, olako pristajanje društva na zaborav branitelja, poginulih branitelja naših vitezova, heroja i junaka.

– Upravo zato dragi prijatelji. čuvajmo spomen obilježja, obilazimo mjesta pogibije naših suboraca, poklonimo se svima njima, palimo svijeće, čuvajmo uspomenu na sve njih. Poštujmo sve branitelje kako iz Domovinskog rata tako i ranijih perioda koji su u različitim vremenima stvarali temelje današnje moderne, napredne i europske Hrvatske – poručio je i čestitao Dan državnosti.

Spomen povelje sedmorici zaslužnih
A Spomen povelju prvi su dobili Damir Ezgeta, Veselko Andromak, Ivan Biluš Gagić, Željan Jurlin, dr. Goran Pavela, te posthumno dr. Branko Ćelić i Veljko Rogošić.
Kako stoji u obrazloženju, Damir Ezgeta je bio dragovoljac Domovinskog rata 5.5 godina, bio je pripadnik 4. brigade kao i supruga mu Ana, ranjen je od neprijateljske granate u Cavtatu, ima status HRVI, proveo na bojištu ukupno 50 mjeseci, a sada ima status umirovljenog časnika HV-a.
Veselko Andromak bio je prvi demokratski izabrani gradonačelnik Grada Kaštela, prvi predsjednik Gradskog vijeća, kao pregovarač državnih institucija vlasti zaslužan je za pregovore oko mirnog napuštanja JNA iz vojarne u Divuljama, zaslužan za ustrojavanje civilne zaštite i ureda obrane, sudjelovao u realizaciji Plana uspostave svih  državnih i sudskih vlasti u gradu (Crveni križ, Socijalna skrb, Katastar, sudska vlast) te je nositelj Spomenice Domovinskog rata
Ivan Biluš Gagić bio je dragovoljac   i pripadnik 114 i 142 brigade te je u obrani sudjelovao više od 4 godine. Sudjelovao je u svim važnijim akcijama od Umljanovića, Stolova, Dubrovačkog ratišta, Oluje, Maestrala i Južnog bojišta te je nositelj brojnih odlikovanja i pohvala, red Nikole Šubića Zrinskog – pojedinačnog najvećeg ratnog odlikovanja, Spomenice Domovinskog rata, Medalje Oluja, Pohvale od zapovjednika Južnog bojišta, Marinovića i Bobetka, kao i dva priznanja za pojedinačna djelovanja od generala Gotovine.

Željan Jurlin je kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu  5 godina i to kao pripadnik  114 i 141 brigade, a kasnije u MORH djelatno, ima čin poručnika i nositelj je Spomenice Domovinskog rata te ordena Pleter.
Dr. Goran Pavela hrvatski je branitelj, zaposlen u regionalnom centru za psihotraumu Kliničkog bolničkog centra na Firulama, specijaliziran za probleme branitelja.
Dao je izniman doprinos socijalizaciji i povratku branitelja povratnika u normalan život.
Veljko Rogošić, prvi je Hrvat koji je preplivao La Manche, preplivao je i mediteran od Sicilije do Tunisa, a vIšestruki je plivački rekorder bivše države te je sudjelovao je na dvjema Olimpijadama. Veljko Rogošić povelju je dobio posmrtno.
Posmrtno je Spomen povelja dodijeljena i dr. Branku Ćeliću, koji je cijeli svoj radni vijek posvetio  zaštiti zdravlja građana, posebno djece za što su mu od strane Hrvatskog liječničkog zbora dodijeljena  mnoga priznanja za razvoj i unaprjeđenje zdravstvene zaštite djece i dojenčadi.
Sudjelovao je u 2. svjetskom ratu gdje je bio angažiran u Hrvatskoj domovinskoj vojsci, a  sudionik NOB-a bio je  1944 i 1945 godine.
Za vrijeme Domovinskog rata pružio je domaćinstvo i ustupio svoj dom prognanicima  iz Međugorja, a kao humanitarac  s kolegama iz Njemačke svesrdno se uključio u sakupljanje humanitarne pomoći prognanicima i medicinskim ustanovama.
Za nesebično služenje, dr.Franjo Tuđman odlikovao ga je Spomenicom Domovinskog rata kao i dodjelio Spomenicu Domovinske zahvalnosti.

Turnir u balotama

U povodu Dana Oluje u nedjelju 26. srpnja 2014 godine Udruga hrvatskih ratnih veterana Grada Kaštela u popodnevnim satima na Sokolani u K. Sućurcu organizirala je turnir u balotama i druženje branitelja.
Osim Udruge Hrvatskih ratnih veterana Grada Kaštela na turniru su sudjelovale braniteljske udruge sa područja Grada Kaštela, Splita i Solina i to Udruga hrvatskih ratnih veterana poduzeća Promet, Splitske banke, Grada Solina, Mertojaka, Braniteljska udruga ¨ Lučonoše¨, Udruga branitelja i invalida domovinskog rata HŽ-a, i kao domaćini ¨Čovik i balota¨.
U odmjeravanju snaga pobjedu je odnijela ekipa iz Sućurca ¨Čovik i balota¨, drugoplasirana ekipa je udruga hrvatskih ratnih veterana Mertojaka te ¨Lučonoše¨ koji su zauzeli treće mjesto.

Turnir-u-balotama

Predsjednik udruge Hrvatskih ratnih veterana Grada Kaštela Ivan Bazina nakon proglašenja pobjednika i podjele prigodnih poklona najboljima zahvalio se svim ekipama, sudionicima, gostima i prijateljima koji su se odazvali i pripomogli da se turnir održi. Posebno se zahvalio gradu, MO i sponzorima koji su na različite načine pripomogli ovo događanje. Izrazio je nadu kako će turnir u budućnosti postati tradicionalno sportsko i humanitarno događanje u povodu Dana Oluje.

Jednom i drugom događaju prisustvovao je g. Toma Miletić, predsjednik županijske zajednice i potpredsjednik Zajednice udruga HRV Republike Hrvatske, koji je toplim riječima pozdravio skup.

Tomo-Miletić