Zbog rezanja hrvatske zastave od strane umjetnika Emila Hrvatina ili ti Janeza Janše, Zajednica udruga Hrvatski ratni veterani ne može ostati po strani, te izražava čuđenje na pasivan stav braniteljskih i veteranskih udruga u svezi bešćutnog uništavanja naše hrvatske zastave, za koju su se mnogi borili i ponosno nosili, kako u Domovinskom ratu tako i u Drugom svjetskom ratu. Sramota je da on to naziva umjetnošću! To nije ništa drugo do vrijeđanja patriotskih osjećaja. Povrijedio je i uvrijedio sve nas takvim činom. Nije umjetnost nešto što potiče i razvija kulturu razaranja.

Rezanje hrvatske zastave u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u organizaciji udruge ˝Drugo more˝ je sve drugo osim umjetnosti, i zato je postupak  policije za pozivanjem svih osoba na informativni razgovor vezanih za ovo inkriminirano djelo opravdan. Uništavanjem hrvatske zastave je kazneno, a ne umjetničko djelo, a detalje ovog kaznenog djela pojašnjava članak 151. Kaznenog zakona.

Kako reče predsjednica zastava je svetinja; nešto sveto za sve nas, za sve građane Republike Hrvatske zastava mora biti sveta.  Mislimo da su to pored zastave, grb i himna, i vjerujemo da tako razmišljaju svi veterani i branitelji. Rečenica tog umjetnika: ˝sram vas je vašeg naroda, uzmite škare i razrežite zastavu˝ je sa svaku osudu; neka svatko zapita svoju savjest tko je sudjelovao tom činu.

Vratimo se malo u povijest, ova ˝krpa˝  kako je ova gospoda nazivaju, činila je čuda. Narodi se iza nje svrstavaju, vojska je bez te ˝krpe˝ siromašnija. Podsjećamo na nekoliko fotografija iz povijesti u svezi postavljanja i isticanja zastave, a što bi tek rekli sportaši (vaterpolisti, atletičari) pored zlatne medalje najviši čin je podizanje zastave svoje zemlje i sviranje himne; još su svježe suze Blanke Vlašić prilikom podizanja hrvatske zastave na stijeg pred prepunim stadionom ili ti ponosne ˝Barakude˝.

Tvrdnje tog i drugih umjetnika i gospode iz udruge ˝Drugo more˝ da je narušen integritet i umjetnička sloboda, neodgovorno je. Da li su se dotična gospoda zapitala da li je narušen integritet nas tisuće i tisuće Hrvata, veterana i branitelja, zbog rezanja hrvatske zastave. Slučaj rezanja zastave Republike hrvatske jest za kaznenu i prekršajnu prijavu. Ovdje postoji namjera, čime postoje elementi kaznenog djela, što dokazuje da policija radi  profesionalno svoj posao.

I na kraju, na noge se digla umjetnička svita, pa i neka uvažena gospoda s raznih fakulteta u spočitavanju policiji i politici da se bave preispitivanjem umjetnosti, umjesto da se bave osiguranjem države od vanjske ugroze i njene sigurnosti. Pitamo se gdje su tijekom Domovinskog rata bila ta gospoda (čast iznimkama); a za sigurnost Republike Hrvatske neka se ne brinu, ona je u sigurnim rukama.

S poštovanjem, predsjednik Zajednice udruga HRV dr. Ivan Prodan, general bojnik emeritus.