Na Plitvičkim Jezerima u srijedu, 31. ožujka 2021. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom odrješenja koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan, obilježena je 30. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Kao prva žrtva Domovinskog rata Jović je stradao na Uskrs 1991. godine obavljajući policijske zadaće čuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustavnopravni poredak svoje države.

Obljetnici su, uz obitelj poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Maja Grba-Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici lokalne vlasti.

Govoreći o akciji poznatoj i pod nazivom Krvavi Uskrs, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako su hrvatski redarstvenici prije točno 30 godina došli na Plitvice kako bi pokazali da hrvatski pravni poredak funkcionira na našem teritoriju. “Obilježavamo i 30. godišnjicu pogibije Josipa Jovića, jednog od brojnih hrvatskih redarstvenika, policajaca, branitelja, vojnika koji su u Domovinskom ratu dali sve što su imali za hrvatsku slobodu”, rekao je Plenković iskazavši u ime Vlade Republike Hrvatske još jednom zahvalnost i poštovanje svim braniteljima za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu.

“Slobodne, demokratske i europske Hrvatske ne bi bilo bez prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića, hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ono što se na današnji dan dogodilo na Plitvicama bio je nagovještaj svega što se događalo narednih godina, ali i nagovještaj pobjede jer je akcija Plitvice bila pobjednička akcija”, rekao je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić.

Ministar Banožić je također istaknuo kako su u Domovinskom ratu hrvatski vojnici ostvarili postavljene ciljeve, a danas kroz sudjelovanje u mirovnim misijama dobivaju pohvale i zajedno sa saveznicima diljem svijeta čuvaju mir. “Upravo zbog toga i zbog svih žrtava Domovinskog rata, naša je obveza čuvati slobodu, demokraciju i neovisnost u Hrvatskoj”, zaključio je ministar obrane.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević, koja je i sama sudjelovala u akciji Plitvice, prisjetila se kako se kao mlada liječnica odazvala pozivu u pomoć ranjenih hrvatskih redarstvenika. “Odlazeći s Plitvica na Koranskom mostu pretresli su nas pripadnici JNA, no i tada smo, odlazeći, znali da ćemo se vratiti. Hrvatski sabor treba njegovati činjenicu da su hrvatski vojnici ono najvrjednije što imamo jer su nam omogućili da stvaramo novu i modernu Hrvatsku”, rekla je Grba-Bujević.

Jovićevi suborci prisjetili su se početka akcije Krvavi Uskrs rekavši kako je ona ujedno bila i njihov prvi susret s oružjem te su poručili kako akcija Plitvice i Jovićeva pogibija ostaju u povijesti zapisani kao trajni simbol početka Domovinskog rata.

Na spomen mjesto pogibije redarstvenika Josipa Jovića, dužnosnici Zajednice udruga HRV položili su i zapalili svijeću.