Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice VRO “Oluja” ministar branitelja Predrag Matić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović svim hrvatskim braniteljima uputili su čestitku.

Sjećajući se pobjede u „Oluji“, 5. kolovoza 1995. cijela Hrvatska s ponosom slavi i obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja. S posebnim pijetetom baš na taj dan odajemo zahvalnost, počast svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima koji su, nošeni snažnim, iskrenim i zanosnim domoljubljem, hrvatskoj povijesnoj prijestolnici, kraljevskom gradu Kninu i cijeloj svojoj Domovini donijeli slobodu. Vi ste dragi branitelji, ostvarili stoljetni san mnogih hrvatskih sinova i kćeri u domovini i iseljeništvu, a to je neovisna i suverena hrvatska država. Zahvaljujući vama „Oluja“ je veličanstvena, sjajna pobjeda hrvatske vojske i specijalne policije te svekolikoga hrvatskoga naroda. Pobjedom u „Oluji“ vi hrvatski branitelji, vitezovi, ispisali ste najznačajnije stranice bremenite i slavne povjesnice hrvatskoga naroda, vojske, države i to baš u kraljevskome Kninu. Pobjednički zanos, moral, visoka motivacija kojima ste bili nošeni tijekom Domovinskoga rata, posebice u pobjedničkoj VRO „Oluja“ svim hrvatskim domoljubima, građanima Hrvatske, trebaju biti trajni uzor i poticaj, primjer kako se živi, djeluje i žrtvuje za dobrobit domovine Hrvatske. Oslobodilačka VRO Oluja, ta briljantna i sjajna pobjeda Hrvatske vojske i Skupnih snaga Specijalnih jedinica policije MUP-a RH u kolovozu 1995., postala je dio hrvatskoga identiteta i simbol suvremene hrvatske države uopće. Stoga vama svim sudionicima VRO „Oluja“ čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan branitelja. Na proslavu Dana branitelja u Kninu odazvali su se i predstavnici Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani.

Predrag Matić, ministar branitelja

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova

Ante Kotromanović, ministar obrane

cestitka_braniteljima2

U dostojanstvenoj i svečanoj atmosferi, odavanjem počasti i zahvalnosti hrvatskim braniteljima u Kninu je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 17. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Uz hrvatske branitelje, invalide i stradalnike Domovinskog rata, u Kninu su bili i predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, ministri u Vladi RH i drugi visoki civilni i vojni dužnosnici. Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95, svečanost je nastavljena na Kninskoj tvrđavi.

Točno u 9 sati i 43 minute oglasila su se crkvena zvona koja su tako simbolično označila trenutak kad je prije 17 godina hrvatska vojska ušla u Knin. 17 godina poslije hrvatski stijeg koji su držali Sanela Babić kćerka poginulog hrvatskog branitelja, Ivan Svalina otac poginulog hrvatskog branitelja i hrvatski vojni invalidi Damir Kasap, Ante Reljanović, Robert Žgela i Marijan Smernić, zajednički su podigli hrvatski branitelji Ivan Mikulić i Dražen Šantić. Kninsku je tvrđavu nadletio MIG 21, a iz 6 topova je ispaljeno deset počasnih plotuna.

Središnja svečanost održana je na Trgu Ante Starčevića kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95 gdje su se svečano postrojili ešalon hrvatskih branitelja, ešaloni OSRH-a, MUP-a i dva ešalona ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u VRO Oluja. Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a obišao je svečane postroje a prijavak mu je podnio zapovjednik HKoV-a general-bojnik Dragutin Repinc. „Ovaj dan pripada vama hrvatskim braniteljima koji ste svojim sposobnostima iznijeli najveći teret u nametnutom nam ratu“, kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i dodao kako je samostalna, slobodna i neovisna Hrvatska njihovo djelo. Istaknuo je kako je pobjedu u Domovinskom ratu donijelo zajedništvo, te pozvao i na zajedništvo u miru za prosperitetnu Hrvatsku.

cestitka_braniteljima3

Predsjednik Vlade Milanović je napomenuo kako smo identitet i državu stvarali dugo i platili jako visoku cijenu te da svima koji su i malo dali na tom putu trebamo biti vječno zahvalni. „ Naš cilj danas je jaka, stabilna hrvatska država koja će biti gospodar svoje sudbine i u kojoj oko zajedničkih ciljeva i temeljnih vrijednosti trebamo biti jedinstveni,“ kazao je Milanović. Istaknuvši kako je rat počeo radi granica Milanović je poručio:“Hrvatske granice ćemo uvijek braniti znajući gdje su i kamo pripadaju kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990. godine naovamo i u tome smo jedinstveni.“

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Predsjednik Josipović je kazao kako su hrvatski branitelji u pravednom i obrambenom ratu odnijeli pobjedu, pobjedu za Hrvatsku na čemu im je beskrajno zahvalan. Istaknuo je kako je Hrvatska pobijedila u ratu, ali i da Hrvatska još mora pobijediti u miru što znači svladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode, prosperitet. „Pobijediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se.“ Siguran je da Hrvatska i u miru može biti pobjednička, da može pobijediti recesiju, gospodarsku krizu i sve tendencije koje Hrvatsku žele svrstati izvan Europe i europskih vrijednosti.

„Operacija Oluja značila je oslobađanje Republike Hrvatske i prestanak agonije za sve nas koji smo u to vrijeme bili u odori“, izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović, a ovogodišnju proslavu ocijenio je sjajnom, prikladnom i primjerenom.

U Kninu su tijekom cijeloga dana svoje proizvode i usluge predstavljale braniteljske zadruge iz svih krajeva Hrvatske čije su štandove u popodnevnim satima obišli predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, ministri u Vladi RH i drugi visoki civilni i vojni dužnosnici.

U 12.30 sati u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je misa za domovinu koju je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Ministar branitelja Predrag Matić uručio je 37 Ugovora o korištenju novčane potpore namjenje zadrugama hrvatskih branitelja, ukupine vrijednosti 4.790.000,00 kuna, podsjetivši kako Ministarstvo već osam godina vrlo uspješno provodi Vladin program zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kroz različite mjere, dok su najuspješnije mjere one koje se odnose na zadružno poduzetništvo. U poslijepodnevnim satima ministar Predrag Matić sudjelovao je na humanitarnoj malonogometnj utakmici: Grad Knin i prijatelji – veterani Domovinskog rata.