en english version

O Zajednici udruga Hrvatski ratni veterani

dan_osrh2
Zajednica udruga Hrvatski ratni veterani (u daljnjem tekstu ZUHRV) je prva udruga hrvatskih ratnih veterana na području Republike Hrvatske.
Osnovana je u studenom mjesecu 1990. godine. Registrirana je 21.11.1990. kao udruga Hrvatski ratni veterani (HRV) po pozivu predsjednika dr Franje Tuđmana svim hrvatskim ratnim veteranima demokratskog opredjeljenja koji su se zalagali za ostvarenje najviših ideala slobodnog svijeta.

Utemeljena je kao domoljubna, nestranačka i nevladina udruga. Članstvo je bilo dragovoljno, sastavljeno od sudionika Drugog svjetskog rata, a od 1992. g. i Domovinskog rata, koji su se borili za samostalnu Hrvatsku državu, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Voljom 10 udruga Hrvatskih ratnih veterana Republike Hrvatske 1997. godine osniva se Zajednica udruga Hrvatski ratni veterani (ZUHRV). Za prvog predsjednika, tada je izabran dr. Ivan Prodan, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Na izbornoj skupštini 15. travnja 2004. godine general dr. Ivan Prodan je ponovno izabran za predsjednika Zajednice udruga.
Za glavnog tajnika izabran je Tomislav Štefanec, dipl. iur.

Od 1993. godine Hrvatski ratni veterani su ravnopravna članica Svjetske federacije veterana (World Veterans Federation – WVF) sa sjedištem u Parizu. Prvi član Stalnog komiteta WVF s hvatske strane bio je dr. Ivan Prodan, predsjednik Hrvatskih ratnih veterana. Sada je to Ðuro Dečak, general pukovnik u mirovini.

Hrvatski ratni veterani su, isto tako članica Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Međunarodnog crvenog križa u Ženevi, i Konferencije časnika i veterana gradova država Jadrana.

Značenje Hrvatskih ratnih veterana bilo je napose važno tijekom stvaranja Republike Hrvatske, jer tada se je dragovoljno branio suverenitet mlade demokratske Hrvatske države, slobodarski duh hrvatskog naroda, pozitivni povijesni svjetonazor i temeljne vrijednosti života u skladu s načelima pravde i rješavanja sporova mirnim putem u interesu obrane i učvršćenja međunarodnog mira, suradnje i razvoja putem rješavanja problema na godpodarskom, socijalnom i humanitarnom području.

Opredjeljena za obranu, suradnju i zaštitu tako visokih načela Zajednica udruga HRV i nadalje, u svojim djelovanjima, ostaje na prvoj crti isih temeljnih principa. U tom smislu je vrlo aktivna na meðunarodnom i na hrvatskom području djelovanja.

U Hrvatskoj, kroz programe Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zajednica udruga HRV prijavljuje, i ostvaruje 5 svojih programa djelovanja. Ti programi su slijedeći:
– program “Međunarodne suradnje”, program “Obilježavanja obljetnica Zbora narodne garde (ZNG), policije, Hrvatske vojske i drugih važnih datuma iz povijesti Domovinskog rata i hrvatske povijesti”, program “Izdavaštvo”, program “Kulturno-galerijske aktivnosti”, i program “Sportsko-rekreativni susreti”.

Značenje postojanja Zajednice udruga HRV, i njenog djelovanja tijekom posljeratne izgradnje Republike Hrvatske u svijetlu novih prijetnji svjetskom miru još je i veće. Zajednica udruga HRV se, stoga sukladno svom Statutu, danas intenzivnije uključuje u nastojanja obrane međunarodnog mira, i izgradnje boljih uvjeta sigurnosti života.

Kao domoljubna, nestranačka i nevladina organizacija hrvatskih veterana koji su branili dragovoljno suverenitet Hrvatske republike, slobodarski duh hrvatskog naroda, povijesne i konvencionalne vrednote života, članovi će se zauzimati za ostvarenje navedenih programa svog djelovanja. Naravno i šire od toga u okviru postojeæeg Statuta Zajednice udruga HRV.

Sukladno temeljnim i osnovnim odredbama Statuta članovi će, nadalje djelatno podržavati mir i meðunarodnu suradnju u svijetu, uz štovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda navedenih u povelji Ujedinjenih naroda. Članovi Zajednice udruga HRV će se zalagati i na gospodarskom, socijalnom i humanitarnom području za bolji život kako članova Zajednice udruga HRV, tako i cjelokupne hrvatske i meðunarodne zajednice.

Svojim konkretnim, pouzdanim radom Zajednica udruga HRV će, i u vremenu pred nama pravodobno pronalaziti, poduzimati i učinkovito odgovarati na izazove vremena, zahtjeve članstva i građana na hrvatskoj i meðunarodnoj sceni.